5 ting du bør overveje inden du tager et SU lån

Man kan hurtigt komme til at se et SU lån som gratis penge uden konsekvenser. Men de skal betales tilbage på et tidspunkt, så man bør altid overveje om lånet er nødvendigt.


Livsstilsinflation

Når man tager et SU-lån, kan det være fristende at bruge pengene på sjove ting som byture og lignende, selvom man egentlig ikke har brug for det. Dette kaldes også "livsstilsinflation". Det kan være svært at styre sin økonomi, når man har penge mellem hænderne. Derfor kan det være en god idé at overveje, om man virkelig har brug for at låne pengene, og om det er det bedste valg i forhold til ens økonomi. Måske kunne man have klaret hverdagens udgifter ved at få et studiejob ved siden af, i stedet for at tage et fuldt SU lån.

Dårlig vane

Det kan være farligt i en tidlig alder at vænne sig til 'bare' at kunne tage et lån, når man står og mangler lidt penge. Et SU lån er utroligt billigt sammenlignet med andre lån, men senere i livet vil man ikke på samme måde have adgang til sådan et billigt lån. Derfor kan det være farligt hvis man vænner sig til at låne penge for at få hverdagen til at hænge sammen, da man senere hen i livet kan risikere at optage nogle dyrere lån i stedet.

Sværere at låne penge til bolig

Hvis man tager et SU-lån, kan det senere hen blive sværere at få godkendt et banklån til fx en lejlighed eller et hus. Bankerne vil nemlig kigge på ens samlede gæld og indkomst, og hvis man allerede har en stor gæld i form af SU-lån, kan det gøre det sværere at blive godkendt til et banklån. Dog kan det også være en fordel at spare SU-lånet op og bruge det senere hen som et alternativ til et banklån til bolig. Det kan give en ekstra økonomisk buffer og sikre, at man ikke står helt uden penge, når man skal købe bolig.

Tilbagebetaling

Det er vigtigt at huske, at pengene man låner som SU-lån, skal betales tilbage senere. Hvis man er uheldig og fx bliver fyret fra sit job eller har svært ved at finde arbejde efter endt uddannelse, kan det være svært at betale SU-lånet tilbage. Derfor er det vigtigt at tænke over, hvor meget man har brug for at låne, og om man kan betale pengene tilbage senere. Man bør også undersøge, hvordan tilbagebetalingen fungerer, og hvad der sker, hvis man ikke kan betale tilbage til tiden. På den måde kan man undgå at få økonomiske problemer senere hen.

Går glip af erhvervserfaring/netværk

Studerende som supplerer deres SU med et studiejob ved siden af studie i stedet for SU lån vil være langt bedre stillet på arbejdsmarkedet efter endt studie. Det vil både være nemmere at finde et arbejde fordi man har noget erhvervserfaring, og har 'vist' at man kan fungere på en arbejdsplads. Desuden er der også mange studerende som opbygger et godt netværk gennem deres studiejob, som de senere hen bruger til at få foden ind hos deres kommende arbejdsplads.

Andre årsager

Den officielle SU hjemmeside har også lavet en kort oversigt over, hvad du bør overveje inden du tager et SU lån. Den bør du også tjekke ud inden https://www.su.dk/su-laan/konsekvenser-ved-su-laan/.

Andre låntyper

Hvis du alligevel har besluttet dig for at tage et lån, er det vigtigt at undersøge markedet inden. Du kan f.eks. få et lån i banken eller ved andre udbydere. Som studerende kan man dog hurtigt komme i økonomiske problemer hvis man tager et dyrt lån, som man ikke senere kan betale tilbage. Et godt råd hvis man endelig skal ud og låne er derfor at undersøge markedet, og sørge for at man finder det bedste lån til den bedste rente. Det kan man f.eks. gøre ved at tjekke på platforme som GOLoan, hvor du kan sammenligne forskellige lån. En general anbefaling er dog at se om man kan sænke sine udgifter før man går ud og optager flere lån for at dække sin husholdning.